16 Ekim 2014 Perşembe

Kitap Tanıtımı: Adnan Demircan, Hz. Ali Dönemi ve Ehl-i Beyt



Adnan Demircan, Hz. Ali Dönemi ve Ehl-i Beyt, Beyan Yayınları, İstanbul 2008, 208 s.

Adnan Demircan’ın dördünü daha önce çeşitli bilimsel dergilerde yayımladığı makalelerini bir araya topladığı Hz. Ali Dönemi ve Ehl-i Beyt başlıklı derlemede altı makale bulunmaktadır.

“Arap Siyasî Geleneğinin Ehl-i Beyt Tamlamasının Kavramlaşması Sürecine Etkisi” başlıklı birinci makalede Demircan, Ehl-i Beyt tamlamasının günümüzdeki anlamını etkileyen unsurlardan biri olarak Arap siyasî geleneği üzerinde durmaktadır.

“Haricîlik Hareketinin Doğuşu” başlığını taşıyan ikinci makaleyi yazar, Haricîlerin Siyasî Faaliyetleri adıyla kitaplaştırdığı doktora tezinin ilk bölümünden hareketle yazmıştır. Bu makalede, Hz. Ali’nin siyasî hayatını ciddi bir şekilde etkileyen Haricîliğin ortaya çıkışı anlatılmaktadır.

“Hz. Ali’yi Tahkimi Kabule Zorlayanlar Üzerine” başlıklı üçüncü makalede Demircan, Hz. Ali’yi tahkime zorlayanların Haricîler olup olmadığı meselesini incelemiştir. Hz. Ali’yi tahkimi kabul etmeye zorlayanların Haricîler olmadığını ileri süren yazar, Haricîleri hedef alan rivayetlerin Şiî çevrelerde geliştiği kanaatindedir. Ona göre tahkimi kabule zorlayanlar barış taraftarlarıdır.

Kitabın daha önce yayımlanmamış ilk makalesi olan “Nehcü’l-belağa’ya Göre Hz. Ali’nin Yaşadığı Dönemin Belli Başlı Siyasî Gelişmelerine Bakışı” başlıklı dördüncü makalede Adnan Demircan, Hz. Ali’nin adı geçen kitapta yer alan konuşma ve mektuplarından yola çıkarak Hz. Ali’nin yaşadığı dönemdeki siyasî gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini ortaya koymaya çalışmıştır.

“Hz. Ali’nin Siyasî Faaliyetleri Bağlamında Ehl-i Sünnetin Tarih Okuma Biçimi Üzerine” başlığını taşıyan beşinci makalede yazar, Ehl-i Sünnetin Hz. Ali’nin taraf olduğu siyasî gelişmelere; Ebu Bekir’in, Ömer’in ve Osman’ın halife seçilmeleri, Osman’ın katli ve kendi halifeliği gibi meselelere nasıl baktığını incelemiştir.

Kitaptaki daha önce yayımlanmamış ikinci makale olan altıncı makale, “Hz. Ali’nin Siyasî Hayatı Bağlamında Haricî, Şiî ve Sünnî Tarih Okumaları Arasında Bir Karşılaştırma” başlığını taşır. Makalede bir önceki makalede ele alınan hadiselere üç mezhep âlimlerinin nasıl baktığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Ertuğrul Ertekin