4 Ekim 2014 Cumartesi

Kitap Tanıtımı: Murat Kargılı, Kutsal Yolculuk Hac



Murat Kargılı, Kutsal Yolculuk Hac (Kartpostallarla Hac Yolu), Denizler Kitabevi, İstanbul 2014, 306 s.

Kutsal Yolculuk Hac, çok sayıda kartpostaldan oluşuyor. Kitapta yer alan resimler hac seyahatinin çeşitli aşamalarını anlatıyor. Böylece 19. asırda hacıları, hac yolculuğunu, oradaki hayatı, ibadeti, ezcümle bir inanç ve seyahat sistemini görmek mümkün oluyor.

Tarihe tanıklık eden bu fotoğraflarda develerin, eşeklerin sırtında ya da yaya olarak ilerleyen, günler, aylar boyunca devam eden kervanlarda yolculuk eden hacı adaylarının yolculukları izleniyor. Ayrıca kartpostallar arasında Mekke’nin fotoğrafları da var. Kâbe’yi tavaf eden ihramlı hacılar, Kâbe örtüsünün detayları... 

Kitabın çok önemli bir özelliği de bütün Osmanlı coğrafyasından hac kartpostallarını bir araya getirmesi. Balkanlardan Mısır’a ve Trablus’a farklı hacı adayları, farklı gelenekler, farklı seyahat hikâyeleri. Kitap, sadece resimleri arka arkaya sıralayan bir albüm değil. Gerek kartpostalların sınıflandırılıp bölümlere ayrılması, gerek verdiği bilgilerle doyurucu bir çalışma. Kartpostallarla birlikte o dönemin âdetleri, farklı milletleri, seyahat biçimleri ve hatta  ibadete dair açıklamalar mevcut. Tarihi açıdan ilgi çekici detaylar barındıran bu kısa metinlerin yanında İngilizce çevirileri de var.
_________________
Bu yazıdaki bilgiler, Ertuğrul Ertekin tarafından, Cihan Erken’in Radikal Kitap için kaleme aldığı tanıtım yazısından derlenmiştir.